AMSTERDAM - Wie een schaars goed bezit, is goud waard. Zo gaat het bij mensen, en bij apen. De groene meerkat mag dan geen aandelenportefeuille hebben, maar het vrouwtje dat op de appels past heeft wel een hoge marktwaarde.

Een team van Nederlandse en Franse wetenschappers, onder wie NWO-onderzoekers Eric van Damme en Ronald Noë, zochten uit een groep groene meerkatten een vrouwtje dat normaal niet veel in te brengen heeft.

Alleen haar leerden ze hoe een bak met een stukjes appel kon openmaken. Appels gelden als een enorme lekkernij voor meerkatten. Dat deed wonderen voor haar marktwaarde. In ruil voor appel begonnen de andere apen haar vaker en langer te vlooien, alsof ze voor de appel betaalden.

Koers

Vervolgens leerden de onderzoekers een tweede vrouwtje hoe ze de bak kon openmaken. Meteen daalde de koers van het eerste vrouwtje, terwijl die van nummer twee steeg, totdat beide apendames ongeveer evenveel waard waren.

Ze werden nu even vaak gevlooid door hun groepsgenoten. Van Damme, Noë en hun collega’s concluderen daaruit dat de apen een idee hebben van vraag en aanbod en bovendien op de een of andere manier hebben onderhandeld over de prijs van appel.

De wetenschappers publiceerden hun resultaten in het toonaangevende vakblad PNAS onder de titel ‘Supply and demand determine the market value of food providers in wild vervet monkeys’