AMSTERDAM - Experts denken een baanbrekende laserbehandeling te hebben ontdekt die blindheid kan voorkomen bij miljoenen ouderen.

De techniek helpt het proces van slijtage aan het netvlies te voorkomen en om te keren. Slijtage aan het netvlies is in het Westen de hoofdoorzaak van blindheid bij mensen boven de zestig.

De Engelse oogexpert John Marshall van het King's College London ontdekte een techniek die de achterkant van het oog weer terug in zijn jeugdige staat brengt. Al meteen bij het begin van het onderzoek werden verbeteringen in het gezichtsvermogen gemeld.

Dit meldde de BBC vanmorgen op haar website.

Afvalmateriaal

De slijtage ontwikkelt zich wanneer een membraan aan de achterkant van het oog vol komt te zitten met natuurlijk afvalmateriaal dat is geproduceerd door lichtgevoelige cellen. Hierdoor verslechtert het gezichtsvermogen.

In jonge ogen ruimen enzymen het afval op, maar naarmate men ouder wordt, faalt dit systeem steeds vaker. De pijnloze laserbehandeling verhoogt het aantal enzymen dat het afval opruimt  zonder dat deze de cellen die ervoor zorgen dat we kunnen zien beschadigt .

Preventie

Eerdere testen bij vijftig diabetici met een oogziekte lieten al veelbelovende resultaten zien. Juist diabetici werden uitgekozen omdat oogproblemen bij hen nog sneller ontwikkelen.

Dr. Marshall hoopt dat de behandeling binnen twee tot vijf jaar beschikbaar is voor het grote publiek. Daarnaast sprak hij de wens uit dat ook veertigers bij wie slijtage aan het netvlies in de familie voorkomt, gebruik kunnen maken van de behandeling. Dit om de ziekte zo te voorkomen.

Doorbraak

Directeur Tom Pey van de Guide Dogs for the Blind, de Britse vereniging voor geleidehond-gebruikers die het onderzoek financierde, zei tegen de BBC dat dit mogelijk een doorbraak kan zijn voor miljoenen mensen.

In het Verenigd Koninkrijk alleen al hebben meer dan 200.000 mensen last van slijtage aan het netvlies.

Droge vorm

Er is tot nu toe nog geen behandeling gevonden voor de ‘droge’ vorm –ofwel de meest gangbare vorm- van slijtage aan het netvlies. De nieuwe lasertechniek kan deze vorm voorkomen.

De agressievere ‘natte’ vorm van slijtage van het netvlies waarbij bloedvaten bloedingen en littekens veroorzaken, kan gestabiliseerd worden met medicijnen.