AMSTERDAM - In Australië zijn fossielen gevonden van drie nieuwe dinosaurussoorten. Een daarvan is een vleeseter die nog groter geweest moet zijn dan de Velociraptor mongoliensis.

Dat melden Reuters en New Scientist vrijdag. De nieuwe vondsten duiden er op dat Australië mogelijk een veel grotere geschiedenis heeft op dinosaurusgebied dan tot op heden werd aangenomen.

De vondsten zijn gedaan in Queensland. Volgens de onderzoekers zijn de fossielen ongeveer 98 miljoen jaar oud.

Zuid-Amerika

Paleontoloog John Long laat in een publicatie weten dat er in het land nog nooit zo'n grote dino is gevonden. In vergelijking met Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Afrika is er in Australië erg weinig bekend over de aanwezigheid van de dinosaurus.

De Australische wetenschappers hebben de grote vleeseter een bijzonder soortnaam gegeven: Australovenator. De andere twee (plantenetende) dino's kregen de soortnamen Wintonotitan en Diamantinasaurus.

Voorpoten

Scott Hocknull, die werkzaam is bij het Queensland Museum, beschrijft op het wetenschappelijke platform Plos One hoe de Australovenator zijn prooien verzamelde.

In tegenstelling tot de Tyrannosaurus rex gebruikt de Australovenator zijn voorpoten als wapen. De T-rex gebruikte in zijn aanval vooral zijn bek.

Onthuld

De fossielen zijn 3 juli onthuld in het Australian Age of Dinosaurs Museum.

Nieuwe dino's gevonden