AMSTERDAM - Mensen die op middelbare leeftijd alleen leven in plaats van met een partner, lopen meer kans om dement te worden dan koppels.

Diegenen die voor hun vijftigste door een overlijden of een scheiding van hun levenspartner werden gescheiden, liepen een nog groter risico op dementie.

Mensen die daarnaast het ApoE4-gen met zich meedroegen -het belangrijkste gen dat het risico op Alzheimer bepaalt- liepen het meeste risico om dementie te ontwikkelen.

Tot deze conclusie komen onderzoekers van het Zweedse Karolinska Institute. De onderzoekers bestudeerden tweeduizend mannen en vrouwen rond de vijftig jaar uit Finland. Dit deden ze 21 jaar later nog een keer.

Burgerlijke staat

De onderzoekers keken naar de burgerlijke staat en voerden genetische testen uit om te kijken of ze ApoE4 in zich droegen.

De mensen die op middelbare leeftijd alleen woonden hadden twee keer zo veel kans om dement te worden dan degenen die met een partner samenleefden.

Nuttig

Weduwnaars en weduwen hadden zelfs drie keer zoveel kans op het krijgen van Alzheimer. Diegenen die het ApoE4-gen met zich meedroegen, hun partner hadden verloren en alleen bleven wonen, liepen het meeste risico om dement te worden.

De leider van het onderzoeksteam Dr Krister Hakannson zei dat de resultaten belangrijk waren om dementie te voorkomen. Ook zei ze dat ondersteuning voor mensen die net een partner hadden verloren nuttig kon zijn.

Geen zorgen

Engelse onderzoekers benadrukken echter dat alleenstaanden zich geen zorgen hoeven te maken. Dr Susanne Sorensen van de Alzheimer’s Society zei tegen het British Medical Journal: “Er zijn heel veel andere manieren om het risico op dementie te verkleinen.”

Met het groeien van de wereldbevolking, maken onderzoekers zich steeds meer zorgen over dementie. In 2005 hadden 25 miljoen mensen dementie, in 2040 wordt dat aantal geschat op 81 miljoen.