AMSTERDAM - Vrouwen in sommige Afrikaanse stammen hechten in tegenstelling tot westerse vrouwen totaal geen waarde aan de lengte van hun man. Dat blijkt uit een recent onderzoek in Tanzania.

Wetenschappers van Florida State University en de London School of Economics deden onderzoek naar de partnerkeuze van vrouwen binnen de Hazda, een stam van jager-verzamelaars in Tanzania.

Ze registreerden de lengte en het gewicht van een groot aantal getrouwde koppels. Ook ondervroegen ze vrouwen over de eisen die ze aan een man stelden. Van de 46 ondervraagden, gaf maar één van de vrouwen aan op lange mannen te vallen.

 Partnerkeuze

Ook uit de lengteverschillen tussen getrouwde mannen en vrouwen bleek dat lengte geen rol speelde bij partnerkeuze.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.

Eerdere studies in westerse landen hebben uitgewezen dat lange mannen in het voordeel zijn bij het zoeken naar een partner. Ze hebben meer kans om te trouwen en krijgen gemiddeld ook meer kinderen.

Voedsel

De onderzoeksleidster van de studie in Tanzania vermoedt dat lange mannen echter minder aantrekkelijk zijn in gebieden waar voedsel schaars is. “Het is tijd om de ‘groter is beter’-opvatting overboord te zetten”, aldus Rebecca Sear in New Scientist.