AMSTERDAM - Mannen zijn het vrijwel altijd eens over de vraag of een vrouw aantrekkelijk is. Maar bij vrouwen lopen de meningen sterk uiteen als ze een man op zijn uiterlijk moeten beoordelen. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek. 

Bij een experiment aan Wake Forrest University in North Carolina moesten 4.000 proefpersonen aangeven hoe aantrekkelijk ze een aantal mannen en vrouwen vonden op een serie foto’s.

De onderzoekers hadden de fotomodellen van tevoren zelf al beoordeeld op een groot aantal eigenschappen, zoals zelfvertrouwen, verleidelijkheid, spiermassa, kledingstijl, slankheid en welgevormdheid.

Op basis daarvan hoopten ze te bepalen welke eigenschappen bij mannen en vrouwen het meest aantrekkelijk worden gevonden door het andere geslacht.

Slank

Tijdens het onderzoek bleek dat de mannen het bijna altijd eens waren over de vraag of een bepaalde vrouw aantrekkelijk was. Ze gaven de voorkeur aan slanke en verleidelijk poserende vrouwen.

Bij vrouwen liepen de meningen echter veel meer uiteen. Veel mannelijke fotomodellen kregen van de ene vrouw een hoge beoordeling, terwijl andere vrouwen dezelfde mannen totaal niet aantrekkelijk vonden. Over het algemeen toonden vrouwen wel een zeer lichte voorkeur voor slanke en gespierde mannen.

Schoonheidsideaal

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Personality and Social Psychology.

Volgens de wetenschappers bewijst hun experiment voor het eerst dat mannen in tegenstelling tot vrouwen nauwelijks hoeven te voldoen aan een schoonheidsideaal.

“Deze studie verklaart waarom vrouwen een sterkere druk voelen om bepaalde fysieke eigenschappen te benadrukken dan mannen”, zegt hoofdonderzoeker Dustin Wood in de Britse krant The Daily Mail.

Indruk maken

“Vrouwen die indruk proberen te maken op een man, worden vaker aantrekkelijker gevonden als ze voldoen aan een bepaalde fysieke standaard”, aldus Wood. “En alhoewel mannen ook beter worden beoordeeld als ze aan een bepaalde uiterlijke standaard voldoen, wordt hun totale aantrekkingskracht veel minder sterk bepaald door hun fysieke eigenschappen.”