LEIDEN - Leidse onderzoekers gaan woensdag voor het vierde achtereenvolgende jaar naar Mauritius om dodo's op te graven.

Het expeditieteam van het Dodo Research Programme doet dat in het dodomassagraf in het moeras Mare aux Songes.

De zogenaamde dodopolder, een put van twee bij twee meter, wordt dit keer centimeter voor centimeter afgegraven. Het moeras op Mauritius is een van de rijkste fossielenvindplaatsen ooit op een vulkanisch eiland aangetroffen.

Botfragmenten

Rond die plek, op niet meer dan 25 vierkante meter, zijn al duizend botfragmenten van dodo's gevonden. De wetenschappers, die op 22 juli terugkeren, hopen nu een compleet skelet aan te treffen.

De dodo, een loopvogel van ongeveer een meter hoog en twintig kilo zwaar, stierf rond 1693 uit. Hoe de dodo naar Mauritius - nergens anders kwam het dier voor - is gekomen, is nog steeds een mysterie.

Zoetwater

Wetenschappers achten het waarschijnlijk dat het gebrek aan zoetwater een belangrijke oorzaak is geweest van zijn uitsterven.

Het moeras waar wordt gegraven, is de enige zoetwaterbron in de omgeving die constant gevoed wordt door grondwater en alleen tijdens extreme droogte opdroogt.