AMSTERDAM - Een 16-jarig meisje uit de Verenigde Staten heeft nog steeds het lichaam en het verstandelijk vermogen van een baby. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat ze mogelijk een nog onontdekt ouderdomsgen mist.  

Voor de 16-jarige Brooke Greenberg uit Baltimore lijkt de tijd stil te staan. Ze heeft het voorkomen van een baby tussen de 6 en 12 maanden (zie filmpje).

Het meisje heeft zich in haar leven zowel lichamelijk als geestelijk nauwelijks ontwikkeld, maar de oorsprong van haar aandoening is onbekend.

Onderzoekers van de universiteit van Florida hebben onlangs haar DNA uitgebreid onderzocht, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Geen afwijkingen

De wetenschappers vonden echter geen afwijkingen in de genen die verantwoordelijk zijn voor bekende ouderdomsziektes, zoals progeria en het syndroom van Werner

Volgens hoofdonderzoeker Richard Walker mist het meisje vermoedelijk een nog onbekend gen dat het ouderdomsproces coördineert. Haar lichaamsdelen lijken zich namelijk op verschillende tempo’s te ontwikkelen.

Melkgebit

Zo is het brein van Brooke nauwelijks groter dan dat van een baby. Maar de celstructuur van haar botten wijst op een leeftijd van rond de 10 jaar. Verder heeft het meisje nog steeds haar melkgebit, maar de tanden lijken rond de acht jaar oud.

“Haar lichaam groeit in gefragmenteerde delen, alsof het niet bij één organisme hoort”, aldus Walker.

Verouderingsproces

De wetenschapper wil verder onderzoek doen naar de aandoening van het meisje. Walker hoopt dat de ziekte van Brooke uiteindelijk de identiteit zal verraden van het nog onbekende gen dat haar verouderingsproces in de war stuurt.