LEIDEN - De Hortus Botanicus in Leiden is de komende dagen tot laat in de avond geopend, omdat de fameuze penisplant tot bloei komt.

Wie geen tijd heeft om naar de universiteitstuin te gaan, kan de bloeiende reuzenaronskelk ook op de website van de hortuis zien openspringen.

''We zijn 100 procent zeker dat de bloem vrijdagavond opengaat'', zei hortusdirecteur Paul Kessler. De bloem kleurt al een beetje bruin en hij begint te stinken; een voorbode van de bloeiperiode.

De amorphophallus titanum dankt zijn bijnaam penisplant aan zijn fallusachtige verschijning.

Kweken

De Leidse hortus lijkt het kweken van penisplanten goed onder de knie te krijgen. Vorig jaar stond er ook al een penisplant in bloei, iets wat eigenlijk een zeldzaamheid is. Mogelijk springt er over twee weken nog een reuzenaronskelk open.

Vorig jaar kreeg de hortus vijfduizend mensen over de vloer die het gele gevaarte wilden zien. Zij moesten in een lange rij aansluiten om een glimp van de bloem op te vangen.

Dit keer is de hortus op alles voorbereid. ''We hebben de penisplant naar een grote kas verhuisd, zodat er meer plaats is voor bezoekers'', zei de directeur.