AMSTERDAM - Mannen die een bepaalde vorm van het MAOA-gen met zich meedragen, maken twee keer zo veel kans lid te zijn van een bende.

Dit concludeerde Kevin Beaver, een biosociale criminoloog van de Florida State University in Tallahassee na een onderzoek onder tweeduizend Amerikaanse jongeren.

De onderzoeker ontdekte dat jongeren die een verminderd niveau van het gen Monoamine Oxidase A (MAOA) met zich meedragen, niet alleen meer kans hebben om lid te zijn van een bende, maar ook veel sneller een wapen zullen gebruiken dan andere bendeleden.

Een lagere MAOA-activiteit is al eerder in verband gebracht met asociaal gedrag van mensen die op jonge leeftijd zijn misbruikt.

Gesprekken

Beaver onderzocht de gentypen van 1155 vrouwen en 1041 mannen die meededen aan een gezondheidsstudie die duurde van 1994 tot 2002. Tijdens twee gespreksronden konden respondenten aangeven of ze in het verleden bij een bende hadden gezeten en of ze ooit een wapen hadden gebruikt in een gevecht.

Wapengebruik

Bij 42 procent van de mannen was sprake van een lage MAOA-activiteit, 5 procent van alle mannen zeiden dat ze ooit lid waren van een bende. Het deel met de lage genactiviteit maakte twee keer zoveel kans om lid te zijn van een bende dan het deel met de hoge genactiviteit.

Ook maakte zij twee keer zo veel kans ooit een wapen gebruikt te hebben. Bij het deel dat lid was (geweest) van een bende én een lage MAOA-activiteit met zich meedroeg was de kans om een wapen te gebruiken vier keer zo groot.

Snelle conclusies

Beaver waarschuwt niet te snel conclusies te trekken: “Mijn onderzoek zegt niet dat alle mensen met een zelfde lage MAOA activiteit agressiever handelen of sneller lid zullen zijn van een bende. Andersom geldt hetzelfde.”