AMSTERDAM – Honden zijn beter in staat om de oorzaken en gevolgen van hun acties te begrijpen dan katten. Dat blijkt uit een Brits experiment.

Onderzoekers van Canterbury Christ Church University testten het denkvermogen van honden en katten door de dieren te confronteren met touwtjes waaraan een koekje of een stukje vis was bevestigd.

De etenswaren lagen onder een doorzichtig scherm. De dieren konden de traktaties alleen te pakken krijgen door met hun bek of poot aan een touwtje te trekken.

Uit het experiment bleek dat honden over het algemeen beter konden inschatten hoe ze het eten te pakken konden krijgen. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Begrip

Wanneer er maar één touwtje aan één snoepje was bevestigd, slaagden zowel de honden als de katten er meestal in om de etenswaren te bemachtigen.

Maar soms staken er twee touwtjes onder het plastic scherm uit, waarvan er maar één aan een koekje of stukje vis was bevestigd. De honden trokken dan consequent aan het goede touw, maar de katten leken niet te begrijpen aan welk draadje hun eten was bevestigd.

Spelen

Volgens hoofdonderzoekster Britta Osthaus bewijst het experiment dat katten de oorzaken en gevolgen van hun acties minder goed kunnen inschatten dan honden.

“Deze bevinding is erg verrassend, omdat katten toch regelmatig hun pootjes gebruiken om dingen naar zich toe te trekken tijdens het spelen en het jagen”, verklaarde de onderzoekster.

Niet dom

“Ik zeg niet dat katten dom zijn, maar wel dat ze anders zijn dan we tot nu toe dachten", aldus Osthaus. "Nu we hun limieten beter kennen, zullen we voortaan niet te veel meer van ze verwachten. Dat is ook beter voor hun welzijn.”