AMSTERDAM - Het ontbreekt extreemrechtse partijen en groepen aan goed leiderschap en een gemeenschappelijk doel. Een eenheid is niet werkelijk aanwezig, maar wordt hen slechts van buitenaf toegedicht.

Dat concludeert Annette Linden in haar proefschrift Besmet: Levenslopen en motieven van extreemrechtse activisten in Nederland.

Zij promoveert op 26 juni aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zo meldt de website van de VU.

Het is de eerste keer dat onderzoek is gedaan naar de structuur en drijfveren van extreemrechts. Linden interviewde langdurig en meerdere malen 36 rechts georiënteerde activisten.

Methode

Op deze manier kwam zij te weten wat de mensen beweegt om actief te worden en te blijven bij een extreemrechtse beweging. Linden ontwikkelde een methode die het mogelijk maakte om motieven, ideeën en doelen van deze personen te duiden.

Uit haar analyse blijkt dat wat van buitenaf wordt beschouwd als een coherent geheel, van binnenuit bezien een bonte verzameling van groeperingen en individuen is met uiteenlopende beweegredenen om zich met extreemrechts in te laten.

Bovendien stelt Linden dat radicalisering effectiever en sneller aan te pakken is door de individuele motieven van activisten onder de loep te nemen.