Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Computermodel biedt kansen tegen hiv

AMSTERDAM - Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben een computermodel ontwikkeld dat het effect van medicijnen op hiv-patiënten nauwkeurig kan voorspellen.
Door ANP

Daardoor wordt het gemakkelijker te bepalen welke medicatie een specifieke patiënt op een bepaald moment het beste kan gebruiken.

Dat heeft hoogleraar computational science Peter Sloot, die het project leidt, maandag bekendgemaakt.

Tot nu toe was het moeilijk te voorspellen welk medicijn een hiv-patiënt het beste kan gebruiken, omdat het virus (dat aids kan veroorzaken) snel muteert en resistent wordt. Het computermodel geeft echter inzicht in dat proces.

Effect

Om te berekenen wat het effect is van een medicijn, heeft het programma een aantal gegevens nodig. Daaronder zijn genetische informatie over het virus en de activiteit van het immuunsysteem van de patiënt.

Het model kwam tot stand tijdens een langdurige samenwerking tussen virologen, medici, natuurkundigen, informatici, wiskundigen en computationele wetenschappers.

Rekencapaciteit

Omdat ze een enorme rekencapaciteit nodig hadden, lieten ze supercomputers in Europa en de Verenigde Staten met elkaar samenwerken.

Het model is met succes getest in vijf Europese ziekenhuizen. Sloot hoopt dat het op termijn voor iedere arts en patiënt beschikbaar komt. Zij zouden dan gewoon via internet kunnen uitzoeken welk medicijn het geschiktst is.

De onderzoeksresultaten zijn verschenen in de laatste editie van het wetenschappelijk tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society A.

Aanbevolen artikelen