AMSTERDAM - Hondenbezitters die denken dat hun hond een schuldbewuste blik in de ogen heeft na een misdraging, houden zichzelf voor de gek. Dat blijkt uit een nieuwe studie in de Verenigde Staten.

Onderzoekers van het Barnard College in New York onderzochten met een wetenschappelijk experiment hoe hondenbezitters de gelaatsuitdrukking van hun huisdier interpreteren.

Ze namen enkele honden tijdelijk mee naar een aparte kamer en vertelden daarna aan de baasjes dat hun huisdier een koekje had gestolen tijdens een spelletje.

Soms was dit waar, maar vaak ook niet. Bijna alle hondenbezitters meenden echter een schuldige blik te zien in de ogen van hun viervoeter.

Fantasie

Volgens de wetenschappers bewijst het onderzoek dat schuldige gelaatsuitdrukkingen van honden een product van de menselijke fantasie zijn. Hondenbezitters zouden vaak hun eigen gedrag projecteren op hun hond en daardoor menselijke eigenschappen toedichten aan het dier.

Tijdens het experiment werd er weliswaar regelmatig een verandering in gelaatsuitdrukking van een hond geregistreerd. Maar dat gebeurde meestal nadat een dier bestraffend was toegesproken door zijn baasje.

Onderdanig

Volgens de onderzoekers hadden dit soort veranderingen van expressie dan ook vooral te maken met onderdanig gedrag van de hond en niet met schuldbewustheid.

“Als een hond een stuk vlees heeft gestolen, of een grote rommel heeft veroorzaakt, wordt dat gedrag meestal gevolgd door een luide schreeuw van verontwaardiging van zijn baas”, aldus hoofdonderzoekster Alexandra Horowitz in de Britse krant The Daily Telegraph.  

“En als je de naam van een hond op luide toon uitspreekt, roep je daarmee vaak onderdanig gedrag op bij het dier.”