AMSTERDAM - Mensen zijn vaak niet in staat om de plek van hun belangrijkste organen aan te wijzen, zo blijkt uit een nieuwe Britse studie.

Onderzoekers van het King’s College in Londen vroegen aan 700 willekeurige proefpersonen om aan te wijzen waar het hart, de longen en de darmen zich bevonden in een schematische afbeelding van het menselijk lichaam.

De deelnemers aan het experiment konden steeds kiezen uit meerdere vlakjes die de mogelijke posities van een orgaan aangaven.

Darmen

Opvallend genoeg wees minder dan de helft van de mensen de juiste plek van het hart aan. De positie van de longen werd zelfs door slechts een derde van de proefpersonen correct geraden. De plek van de darmen was beter bekend. Ruim tachtig procent wist dat orgaan te lokaliseren.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMC Family Practice.

Het onderzoek was eerder uitgevoerd in de jaren 1970, met ongeveer dezelfde resultaten. Maar de onderzoekers hadden erop gerekend dat de kennis van de anatomie in de loop der jaren zou zijn verbeterd.

Ziek

“We dachten dat de verbeteringen in het onderwijs, de groeiende toegang tot het internet en de media-aandacht voor medische onderwerpen de kennis van mensen in de loop der jaren zou hebben vergroot”, verklaart hoofdonderzoeker John Weinman op BBC News. “Maar er blijkt geen verbetering te zijn opgetreden.”