AMSTERDAM - De mannetjeskolibrie bereikt tijdens zijn duikvluchten een relatief grotere snelheid dan een straaljager. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers berekend.

Onderzoekers van de universiteit Berkeley volgden een Anna-kolibrie tijdens zijn duikvlucht met supersnelle camera’s, die 500 frames per seconde vastlegden.

Uit de beelden bleek dat de Noord-Amerikaanse vogel elke seconde een afstand aflegde van 385 keer zijn eigen lengte. Daarmee is de kolibrie relatief het snelste gewervelde dier op aarde.

Lichaamslengtes

Ter vergelijking: een straaljager legt elke seconde een afstand van ongeveer 150 ‘lichaamslengtes’ af. Uiteindelijk bereikt het vliegtuig uiteraard wel een hogere snelheid.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Paring

De duikvlucht van de mannetjeskolibri is onderdeel van zijn paringsritueel. De vogel gebruikt de razendsnelle tocht om aan vrouwtjes te laten zien hoe fit hij is.

Aan het einde van de duikvlucht spreiden kolibries hun vleugels om af te remmen. Daarbij ontstaat een druk van negen keer de zwaartekracht. Een straaljagerpiloot zou zijn bewustzijn verliezen bij die druk.