Maandag 23 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Mooie vrouwen maken mannen dommer

NIJMEGEN - Een man kan niet meer goed nadenken als hij in gezelschap is van een mooie vrouw. Mannen zijn dan zo bezig om indruk op haar te maken, dat hun hersencapaciteit het even laat afweten.
Door ANP

Dat blijkt donderdag uit een onderzoek dat sociaal psycholoog Johan Karremans van de Radboud Universiteit in Nijmegen binnenkort publiceert.

Volgens Karremans kunnen zijn bevindingen een verklaring zijn voor het bekende gegeven dat jongens het in het voortgezet onderwijs slechter doen dan meisjes. Dat zou dus niet alleen te maken hebben met inzet en discipline.

Gesprekjes

Karremans voerde experimenten uit met studenten. Zo liet hij mannen en vrouwen gesprekjes voeren, waarna ze een bepaalde taak moesten uitvoeren. Mannen bleken die taak veel slechter te doen als ze daarvoor met een vrouw hadden gepraat die ze mooi vonden.

Na een gesprekje met een man ging het beter. Het maakte niet uit of de mannen al een vaste relatie hadden, aldus de psycholoog.

Presteren

Karremans denkt dat zijn onderzoek niet de eensluidende verklaring is voor het verschil in cognitief presteren in het onderwijs. ,,Maar het kan een aanvullende verklaring zijn: jongens gaan cognitief gewoon slechter presteren in het bijzijn van (mooie) meisjes.

Hier is gewoon nog niet eerder aandacht voor geweest'', zo stelt de hoogleraar in het universiteitsblad Vox.

Aanbevolen artikelen