AMSTERDAM - Mensen die ’s middags een dutje doen, zijn daarna beter in staat om creatieve problemen op te lossen, zo blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.  

Bij een experiment aan de universiteit van Californië in San Diego kregen 80 proefpersonen ’s ochtends en ‘s middags een aantal opgaven voor hun neus, waarbij een beroep werd gedaan op hun creativiteit.

De helft van de deelnemers mocht tussen de twee rondes een dutje doen, terwijl de wetenschappers hun slaappatroon in de gaten hielden.

De andere proefpersonen kregen evenveel tijd om uit te rusten, maar het was voor hen verboden om te slapen.

Verbetering

Tijdens de tweede ronde met opgaven bleek dat de mensen die een middagdutje hadden gedaan, aanzienlijk beter presteerden. Vooral de deelnemers die een periode van REM-slaap hadden doorgemaakt, waren creatiever en scoorden bij de middagopgaven gemiddeld 40 procent hoger dan bij de ochtendopdrachten.

De proefpersonen die niet hadden geslapen, scoorden niet of nauwelijks hoger in de middagronde. Alleen bij opgaven die precies hetzelfde waren als ‘s ochtends, verbeterden ze hun prestaties.

Rustig nadenken

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Science.

"Als je al bezig bent met het oplossen van een creatief probleem, is het blijkbaar genoeg om er even rustig over na te denken", zo verklaart hoofdonderzoeker Sara Mednick in de Britse krant The Independent. “ Maar als je nieuwe problemen wilt oplossen, dan verbeteren je prestaties alleen na een periode van REM-slaap.”