AMSTERDAM - Wetenschappers hebben met een computersimulatie berekend dat een zwart gat in het relatief nabijgelegen sterrenstelsel M87 veel omvangrijker is dan tot nu toe werd aangenomen.  

 De onderzoekers van de universiteit van Texas en het Max Planck Instituut gaan ervan uit dat het supermassieve zwarte gat maarliefst 6,4 miljard keer zwaarder is dan de massa van de zon.

Het hemellichaam is daarmee omvangrijker dan alle tot nu toe bekende zwarte gaten, zo werd gemeld op een bijeenkomst van de American Astronomical Society.

De meting van de wetenschappers is gebaseerd op een computermodel, maar wordt ondersteund door observaties van onder meer de Gemini-telescoop.

Ontstaansgeschiedenis

De afmetingen van het zwarte gat in het sterrenstelsel M87 suggereren dat andere zwarte gaten mogelijk ook veel massiever zijn dan wetenschappers tot nu toe dachten. Dat zou bestaande theorieën over het ontstaan van sterrenstelsels kunnen beïnvloeden.

“Dit is heel belangrijk voor de manier waarop we zwarte gaten relateren aan sterrenstelsels”, verklaarde onderzoeker Jens Thomas van het Max Planck Instituut op de Amerikaanse nieuwssite Space.com. “Als je de massa van een zwart gat verandert, dan verandert ook de relatie met het sterrenstelsel.”

Kern

Het sterrenstelsel M87 is ongeveer 50 miljoen lichtjaar van de aarde verwijderd. Het was een van de eerste sterrenstelsel waarvan wetenschappers vermoedden dat het in de kern een groot zwart gat bevatte. Inmiddels wordt aangenomen dat de meeste sterrenstelsels, inclusief de Melkweg, een zwart gat herbergen in het centrum.