DEN HAAG - Natuurkundige Albert van den Berg, neuroloog Michel Ferrari en ecoloog Marten Scheffer hoorden dinsdag dat zij deze belangrijkste onderscheiding in de wetenschap hebben gewonnen

Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bekend.
De professoren krijgen ieder een bedrag van 2,5 miljoen euro, dat zij kunnen besteden aan onderzoek naar keuze. Zij ontvangen de prijs voor hun 'voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek', aldus de NWO.

Plasterk

De Spinozapremie bedroeg 2 miljoen gulden, toen deze in 1995 werd geïntroduceerd. Inmiddels heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de premie verhoogd tot 2,5 miljoen euro en is hij uitgegroeid tot de belangrijkste prijs op wetenschappelijk gebied.

Op 25 november reikt minister Ronald Plasterk (Wetenschap) de premie en het bijbehorende Spinoza-beeldje uit aan de laureaten. Plasterk was in 1999 als moleculair bioloog zelf winnaar van de premie.

Voordragen

Jaarlijks gaat de Spinozapremie naar drie of vier topwetenschappers. Professoren kunnen worden voorgedragen voor een premie.

Personen die mogen voordragen zijn de rectores magnifici van de universiteiten en de voorzitters van de afdelingen Letterkunde en Natuurkunde van de KNAW, het Nederlands Forum voor Techniek en Wetenschap, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, de Sociaal Wetenschappelijke Raad en de NWO-gebiedsbesturen.

Natuurkundige

Albert van den Berg (1957) is natuurkundige aan de Universiteit Twente en bereikte doorbraken op het gebied van de manipulatie van vloeistoffen in kanalen met een micro- of nanometerschaal.

Van den Berg werkt aan zogeheten labs-on-a-chip: minilaboratoria die in hun geheel op een chip passen. Deze laboratoriumpjes zijn bijvoorbeeld toepasbaar in de gezondheidszorg, om snel en goedkoop analyses uit te voeren. Met zo'n chip is een druppel bloed genoeg om een diagnose te stellen.

Migraine-expert

Michel Ferrari (1954) is dé migraine-expert van Nederland, en een van de zes zogenoemde 'headache masters' in de wereld. Hij heeft verschillende bijdragen geleverd aan het begrip en de behandeling van migraine.

Dit is van groot maatschappelijk belang, aangezien 12 procent van de bevolking migrainelijder is. Ferrari is als neuroloog verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum. De Leidse professor was de eerste die migrainegenen identificeerde en nieuwe medicijnen daarvoor ontwikkelde.

Ecoloog

Marten Scheffer (1958) is aquatisch ecoloog aan de Wageningen Universiteit. Hij doet onderzoek naar mechanismen die de stabiliteit en veerkracht van complexe systemen bepalen.

De modellen die de Wageningse professor opstelde, heeft hij uitgebouwd en met experts uit andere vakgebieden toegepast op een veelheid aan complexe systemen.

Niet alleen op ecosystemen, ook bijvoorbeeld op sociaaleconomische systemen en op de vraag hoe evolutie tot het enorme aantal soorten organismen op onze planeet kon leiden.