AMSTERDAM - Het proces tegen de Griekse filosoof Socrates is keurig volgens het toen geldende recht verlopen. Dat stelt althans een wetenschapper van de Universiteit van Cambridge.

Tot nu toe werd de terdoodveroordeling van de denker algemeen gezien als een van de grootste onrechtvaardigheden uit de oudheid.

Socrates werd in 399 voor Christus schuldig bevonden aan onder meer ‘het niet eren van de goden van de stad’ en ‘het misleiden van de jeugd’.

De filosoof zou met zijn methode van het stellen van vragen en ironie de Atheense jeugd schade hebben berokkend. Bovendien stond hij kritisch tegenover de ontluikende democratie. Socrates werd daarop veroordeeld tot het drinken van de gifbeker.

De geboden mogelijkheid Athene te ontvluchten en zo zijn straf te ontlopen, liet de 71-jarige denker aan zich voorbij gaan.

Belang

Helemaal geen onrechtvaardige veroordeling, zegt professor Paul Cartledge uit Cambridge na een onderzoek naar de gang van zaken destijds.

"Wij vinden de straf die Socrates kreeg belachelijk, maar in het oude Athene waren ze oprecht overtuigd van het belang voor de samenleving", aldus de wetenschapper maandag in The Daily Telegraph.

Plato

Socrates is een van de invloedrijkste filosofen uit de oudheid, voor zover bekend heeft hij echter geen enkel geschrift nagelaten. We kennen zijn ideeën via de geschreven dialogen van zijn leerling Plato, die vooral zijn vroege werk wijdde aan Socrates' leer.

In de Apologie beschrijft Plato het proces en de terdoodveroordeling van Socrates. Met dit werk wilde Plato zijn leermeester in ere herstellen en de onrechtvaardigheid van diens veroordeling onder de aandacht brengen.