AMSTERDAM – De menselijke lach kent dezelfde oorsprong als die van apen. Onderzoekers van de Universiteit van Portsmouth hebben dat geconcludeerd na een proef waarbij jonge aapjes en enkele mensenbaby's werden gekieteld.

De Britse wetenschappers namen het geluid dat de gierende aapjes maakten op, en vergeleken dat met de menselijke lach.

Wetenschappelijk tijdschrift New Scientist schrijft dat uit het geluid kan worden afgeleid dat de lach van zowel aap als mens kan worden herleid tot een gemeenschappelijke voorvader van tien tot zestien miljoen jaar geleden.

Het is voor het eerst dat de lach van alle grote aapsoorten is onderzocht. Omdat het lachen van apen en mensen zo verschillend is van klank, werd tot nu toe aangenomen dat er geen sprake is van een gemeenschappelijke oorsprong.

De nieuwe resultaten tonen echter wel overeenkomstige patronen in de geluiden, zo vertelt onderzoekster Marina Davila Ross aan New Scientist. “Het is bovendien aannemelijk dat de apen hun lach op dezelfde manier gebruiken als communicatiemiddel als mensen”, aldus Davila Ross.

Verschillen

De geluidsopnamen van de kietelproef (filmpje) brengen ook verschillen naar voren. Zo produceren apen vooral een schreeuwend geluid, en hebben mensen een lach met meer harmonieuze afwisseling.

De onderzoekers melden ook dat mensen alleen maar kunnen lachen als ze uitademen, terwijl de grote aapsoorten ook inhalerend kunnen schateren.