AMSTERDAM - Mensen die tijdens een speeddate op hun plek blijven zitten, zijn kieskeuriger dan de deelnemers die steeds van plaats moeten verwisselen. Dat blijkt uit een Amerikaans experiment.

Onderzoekers van Northwestern University volgden 350 proefpersonen tijdens een speeddate-sessie. Eerst mochten de vrouwen blijven zitten en verwisselden de mannen steeds van plaats, daarna werden de rollen omgedraaid.

Uit het onderzoek bleek dat de deelnemers minder kritisch waren op hun dates als ze hen actief moesten benaderen. De ‘roterende’ proefpersonen gaven veel vaker aan dat ze hun gesprekspartner nog eens wilden zien.

Verlangen

“Het fysiek afstappen op een potentiële partner verhoogt blijkbaar je verlangen naar die persoon”, aldus hoofdonderzoeker Eli Finkel.

Volgens de wetenschappers verklaart de studie mogelijk ook waarom vrouwen vaak worden gezien als kieskeuriger in de liefde dan mannen.

Sekseverschil

“Deze onderzoeksresultaten suggereren dat het verschil in romantische kieskeurigheid tussen mannen en vrouwen kan worden verklaard door te kijken naar wie op wie afstapt”, aldus Finkel in de Britse krant The Daily Telegraph. “Want laten we eerlijk zijn, zelfs in deze tijd wordt nog steeds vooral van de man verwacht dat hij actie onderneemt.”