AMSTERDAM - Mannen met een gespierd lichaam hebben niet alleen profijt van hun uiterlijk. Ze zijn door hun goed ontwikkelde spiergestel ook vatbaarder voor ziektes, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Onderzoeker William Lassek van de universiteit in Pitssburgh analyseerde de medische gegevens van 5000 mannen tussen de 18 en 49 jaar.

Hij ontdekte dat het immuunsysteem van de mannen met een bovengemiddeld gespierd lichaam over het algemeen minder goed werkte, zo meldt het Britse tijdschrift New Scientist

Ze maakten relatief weinig witte bloedcellen aan, die noodzakelijk zijn voor de bestrijding van infecties. Ook produceerden ze minder van het zogenaamde C-reactief proteïne, een molecuul dat erg belangrijk is bij de bestrijding van ziekteverwekkers.

Evolutie

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Evolution and Human Behaviour.

Volgens Lassek bewijst de studie dat het hebben van een gespierd lichaam niet alleen evolutionaire voordelen heeft, maar ook nadelen. Dat zou verklaren waarom in de loop van de evolutie niet alle mannen een gespierd lichaam hebben gekregen.

Testosteron

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat testosteron – het hormoon dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het spiergestel – het immuunsysteem van mensen onderdrukt.

De voordelen van een gespierd lichaam werden echter ook bevestigd door het onderzoek van Lassek. Hij ontdekte dat gespierde mannen gemiddeld meer seksuele partners hebben en hun maagdelijkheid over het algemeen op jongere leeftijd verliezen.