AMSTERDAM - Russische wetenschappers hebben genetisch gemanipuleerde muizen gekweekt, die moedermelk produceren met menselijke eiwitten.

De muizen zijn gekweekt door onderzoekers van het Institute of Gene Biology in Moskou. De dieren beschikken over menselijke genen die zorgen voor de aanmaak van lactoferrine. Dat eiwit komt voor in menselijke moedermelk en beschermt baby’s tegen virussen en infecties.

De muizen produceren 160 gram lactoferrine per liter. Dat is aanzienlijk meer dan mensen. Menselijke moedermelk bevat slechts 4 tot 5 gram van het eiwit per liter.

Kunstmatige melk

De Russische onderzoekers hopen de lactoferrine uiteindelijk te onttrekken aan de muizenmelk en vervolgens toe te voegen aan kunstmatige babymelk.

In de toekomst willen ze het eiwit echter niet laten produceren door muizen, maar door andere genetisch gemanipuleerde dieren.

Miniatuurpomp

Het melken van de muizen vergde veel tijd en precisie. De dieren moesten worden verdoofd en werden vervolgens gemolken met miniatuurpompjes.

“Het zou een technische nachtmerrie zijn om dit op grotere schaal uit te voeren”, zo verklaart de Nederlandse deskundige Patrick van Berkel op National Geographic News. “Grotere dieren zoals geiten, konijnen of koeien zijn meer geschikt voor commerciële toepassingen.”