AMSTERDAM - De onbemande onderzeeër Nereus heeft de Challenger Deep in de Marianentrog bereikt. De bijna 11.000 meter diepe afgrond in de Stille Oceaan staat bekend als het laagste punt op aarde.

De robot Nereus is gebouwd door onderzoekers van het Amerikaanse Woods Hole Oceanographic Instituut en wordt op afstand bestuurd.

Het voertuig bereikte het diepste punt van de Marianentrog (10.902 meter onder zeeniveau) afgelopen zondag. De robot maakte tot nu toe één foto op de oceaanbodem als bewijs van de duik (zie hiernaast).

Bodemmonsters

De onderzoekers kunnen met het apparaat ook bodemmonsters verzamelen en metingen uitvoeren. De Amerikaanse onderzeeër is daarmee het meest geavanceerde voertuig dat ooit de bodem van de Marianentrog heeft bereikt.

“Nereus is niet te vergelijken met andere onderzeeers”, aldus hoofdonderzoeker Tim Shank. “We kunnen er grote gebieden op een effectieve manier mee verkennen. Ons hoofddoel is niet het bereiken van het diepste punt in de oceaan, maar het onderzoeken van de onbekendste en rijkste natuursystemen op aarde.”

Capsule

Tot nu toe hebben slechts twee andere voertuigen het diepste punt van de Marianentrog bereikt. De duikers Jacques Piccard en Don Walsh daalden in 1960 af in een capsulevormige onderzeeër met de naam Trieste. De Japanse robot Kaiko bereikte in 1995 en 1998 het laagste punt op aarde.