HEEZE - Patiënten laten geneesmiddelen die zij langdurig ofwel hun hele leven moeten slikken, staan als ze veel last van bijwerkingen hebben.

Ze kiezen liever voor een middel dat matig werkt zonder bijverschijnselen dan voor een effectieve pil die vervelende bij-effecten heeft.

Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van apotheker Hans-Peter Bootsma. Bootsma werkt in het epilepsiecentrum Kempenhaege in het Brabantse Heeze. Tot nu toe is er nauwelijks onderzoek gedaan naar het effect van bijwerkingen op patiënten die een middel lang moeten gebruiken.

Bootsma pleit er voor dat er steeds nieuwe geneesmiddelen worden ontwikkeld, aangezien bestaande middelen soms wel prima werken, maar te veel bijwerkingen vertonen.

Epilepsie

Bootsma onderzocht drie middelen, die al zo'n tien jaar op de markt zijn tegen epileptische aanvallen. In Nederland lijden ongeveer honderdduizend mensen aan epilepsie. 20 Tot 30 procent van hen houdt ondanks de medicijnen last van aanvallen en heeft veel hinder van de bijwerkingen.

Medicijntrouw

Van drie anti-epileptica die Bootsma testte werken er twee (topiramaat en levetiracetam) heel goed, maar ze hebben ook nare bijwerkingen. Lamotrigine werkt matig, maar wordt goed verdragen door patiënten.

De medicijntrouw aan dat laatste middel was beduidend hoger dan aan de twee andere geneesmiddelen. De effectiviteit van de pillen is voor de gebruiker dus ondergeschikt aan de neveneffecten, zo concludeert de apotheker.