ROTTERDAM - Bevlogen werknemers hebben het graag druk op hun werk. Ze kunnen die uitdaging makkelijk aan, als ze tenminste sociale steun van collega's krijgen, feedback over hun prestaties ontvangen en voldoende ontplooiingsmogelijkheden hebben.

Zulke werknemers zijn van grote waarde voor organisaties.

Dat zegt Arnold Bakker vrijdag in zijn intreerede als hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Bakker onderzocht de afgelopen tien jaar wat er voor zorgt dat mensen hun werk met enthousiasme uitvoeren.

Optimaal presteren

Hij omschrijft bevlogenheid als 'een positieve gemoedstoestand van opperste voldoening ten aanzien van het werk, die wordt gekenmerkt door veel energie en toewijding en waarbij werknemers vaak helemaal opgaan in hun werk.'

Bakker bekeek gegevens van enkele honderden organisaties in de hele wereld. Hij constateert dat werknemers optimaal presteren als ze in een omgeving verblijven, die gekenmerkt wordt door rijke sociale en persoonlijke hulpbronnen.

Hulpbronnen

Hulpbronnen zijn onder meer collega's, afwisseling van vaardigheden, complimentjes en studiemogelijkheden. Wie voldoende hulpbronnen heeft, blijft ook onder hoge werkdruk of stress goed presteren.

De hoogleraar vindt dat organisaties goed op voldoende hulpbronnen moeten letten, maar zegt tegelijkertijd dat bevlogen werknemers die vaak ook zelf mobiliseren. Zij zorgen namelijk goed voor zichzelf en hun organisatie, zijn creatief en leren elke dag nieuwe dingen.