DEN HAAG - Om de komende drie jaar goed onderzoek naar het wel en wee van de honingbij te kunnen doen, reserveert minister Gerda Verburg (LNV) 1 miljoen euro.

Verburg wil zo meer informatie verzamelen over de bijensterfte en bijenhouderij, want betrouwbare gegevens ontbreken nu volgens haar.

Het geld is een aanvulling op de 170.000 euro die elk jaar al gaat naar onderzoek naar de varrao-mijt en de parasiet nosema ceranae die als ''bedreiging nummer een'' worden gezien, zo maakte het ministerie van LNV vrijdag bekend.

Foerageerplekken

Maar ook het verminderende aantal foerageerplekken door de intensieve landbouw, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de aanwezigheid van de mens hebben effect op de bijenpopulatie.

Verburg wijst er tevens op dat ook de vergrijzing onder hobbyimkers meespeelt. ''Het aantal imkers loopt al enige jaren terug, terwijl er nauwelijks jonge, vakbekwame bijenhouders bij komen.''

In de Tweede Kamer stelde de minister eerder al dat er wel meer bijenvolken lijken dood te gaan dan vroeger, maar dat dit geen reden voor paniek was.