AMSTERDAM - Er leven veel meer bacteriën op de menselijke huid dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuwe studie van Amerikaanse wetenschappers.  

Onderzoekers van de National Institutes of Health gebruikten een DNA-analyse om zo veel mogelijk micro-organismen in kaart te brengen op de huid van tien vrijwilligers.

Ze onderzochten het lichaam van de proefpersonen extreem nauwkeurig, van de wenkbrauwen tot de tenen.

In totaal werden er bij het onderzoek ruim 112.000 bacteriën van 1000 verschillende soorten aangetroffen. Dat aantal is honderd keer groter dan de onderzoekers hadden verwacht.

Niet schadelijk

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science

Volgens de onderzoekers zijn de meeste bacteriën niet schadelijk, maar voorkomen ze juist dat de huid geïnfecteerd raakt met micro-organismen van gevaarlijkere soorten.

Vochtig

“We moeten niet denken dat alle bacteriën slecht zijn”, zo verklaart hoofdonderzoekster Julia Segre in de Britse krant The Independent. “Persoonlijke hygiëne is goed, maar schoner betekent niet automatisch gezonder.”

Het grootste aantal bacteriën vonden de wetenschappers op vochtige en harige plekken van het lichaam, zoals de oksels. Maar de grootste diversiteit aan micro-organismen werd verrassend genoeg gemeten op droge en gladde stukken huid, zoals de onderarm.

Woestijn

“De harige en vochtige oksels zijn maar een klein stukje verwijderd van de onderarm”, aldus onderzoekster Segre. “Maar deze twee plekken zijn ecologisch net zo verschillend als een woestijn en een tropisch regenwoud.”