AMSTERDAM - De houding van de Diplodocus, een van de langste plantenetende dinosauriërs die ooit geleefd heeft, was mogelijk compleet anders dan tot op heden werd aangenomen. Dat melden Engelse wetenschappers woensdag.

Mike Taylor, onderzoeker aan de universiteit van Portsmouth, deed uitgebreid onderzoek naar tien levende diersoorten met een rugwervel, om de natuurlijke houding van de 27-meter lange dinosauriër te achterhalen.

De Diplodocus is bij veel mensen bekend door replica's die tentoongesteld staan in musea in Brussel en New York. Op die plaatsen staat de dino met de kop naar voren.

Die houding nam de Diplodocus om te drinken, zegt Taylor tegenover de BBC.

"De musea hoeven de replica's niet opnieuw op te bouwen, want deze houding namen de dinosaurussen vaak aan. Alleen is de theorie dat dit de natuurlijke houding was niet juist."

Volgens de Engelse onderzoeker nam deze lange dinosaurus, die zo'n 150 miljoen jaar geleden op de aardbodem rondliep, in rust de houding aan die we kennen van de giraffe. Dat betekent dat het beest in zijn natuurlijke houding ongeveer 15 meter de lucht in torende.

Tegenovergestelde visie

Australische wetenschappers hebben een tegenovergestelde visie op de houding van de Diplodocus. Roger Seymour schreef onlangs een artikel in het weekblad Biology Letters over de onmogelijkheid van een verticale nek.

Volgens de wetenschapper kon de Diplodocus onmogelijk zijn nek recht de lucht in steken, omdat het hart in die houding niet genoeg bloed naar de hersenen kon pompen.

Dokter Taylor wuift die gedachte weg. "Sommige diersoorten zijn in staat het bloed met veel meer druk door het lichaam te pompen. Ik zie niet in waarom dit bij de Diplodocus niet het geval is."

Diplodocus