AMSTERDAM - Het is mogelijk om met een hersenscan vast te stellen of iemand sociaal is aangelegd of juist niet. Dat hebben wetenschappers aan de universiteit van Cambridge ontdekt.  

De Britse onderzoekers lieten 41 proefpersonen een persoonlijkheidstest maken, waarbij moesten worden gereageerd op stellingen als ‘ik houd ervan om mensen tevreden te stellen’ en ‘ik bouw graag een warme band op met andere mensen’.

Vervolgens ondergingen alle deelnemers aan het experiment een hersenscan.

Uit de scans bleek dat de mensen die het gezelschap van anderen het meeste op prijs stelden, in verhouding beschikten over meer grijze hersenmassa.

Seks

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Neuroscience.

Vooral in de zogenaamde orbitofrontale cortex en het ventrale statium werd meer grijze massa gemeten bij de sociale proefpersonen.

Die twee hersendelen staan bekend als de beloningscentra van het brein. De gebieden vertonen vooral activiteit bij plezierige activiteiten zoals seks en het eten van zoet voedsel.

Interacties

Volgens hoofdonderzoeker Graham Murray zijn mensen met meer grijze massa in de twee genoemde hersengebieden eerder geneigd om plezierige sensaties op te zoeken door interacties met anderen aan te gaan.

“Het is een soort sneeuwbaleffect”, verklaart hij in de Britse krant The Guardian. “Als deze breinstructuren dikker zijn vanaf de geboorte, helpt dat je om sociaal te zijn. Maar het kan ook andersom werken. Als je je meer sociaal gedraagt, zal er groei optreden in deze twee hersengebieden.”

Sollicitatie

Murray verwacht overigens niet dat zijn onderzoeksresultaten zullen leiden tot het gebruik van hersenscans in sollicitatieprocedures. “Dat zou wat ver gaan”, zegt hij. “Als je wilt weten of mensen sociaal zijn aangelegd of niet, kun je dat beter gewoon aan hun vrienden vragen.”