Dinsdag 17 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Superratten' gesignaleerd in Groot-Brittannië

AMSTERDAM - Britse wetenschappers waarschuwen voor gemuteerde ratten, die ongevoelig zijn voor rattengif.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Onderzoekers van de universiteit van Huddersfield hebben bij verschillende ratten een genetische mutatie ontdekt, die de dieren resistent heeft gemaakt tegen de meest gebruikte soorten gif.

Ook zouden de ratten fysiek sterker, fitter en sneller zijn.

Dat meldt de Britse krant The Daily Mail.

Rattenplagen

De gemuteerde ratten zijn al gesignaleerd in de steden Hampshire, Berkshire, Oxfordshire, Swindon en Bristol. Het totaal aantal rattenplagen in Groot-Brittannië is in het afgelopen jaar met bijna 10 procent toegenomen.

“Bepaalde veranderingen in het DNA hebben ervoor gezorgd dat de dieren het gif kunnen weerstaan”, zo verklaart hoofdonderzoeker Robert Smith.

Natuurlijke selectie

Volgens Smith is de kans groot dat de ‘superratten’ zich uiteindelijk over een groter gebied zullen verspreiden. “Natuurlijke selectie zal ervoor zorgen dat de ratten die niet resistent zijn, zullen overlijden aan rattengif. De dieren die overleven beschikken waarschijnlijk over de genmutatie en zullen jongen verwekken die het gen ook ontvangen.”

Het is niet voor het eerst dat ratten ongevoelig worden voor rattengif. In de afgelopen tientallen jaren zijn er al verschillende gifsoorten in onbruik geraakt, omdat de dieren resistentie tegen de middelen ontwikkelden. 

Volgens de onderzoekers uit Huddersfield kunnen de gemuteerde ratten alleen worden uitgeroeid als er een nieuw rattengif op de markt komt.

Aanbevolen artikelen