AMSTERDAM - Mannen die bovengemiddeld lang zijn verdienen aanzienlijk meer dan hun kleinere collega's, zo blijkt uit een Australische studie. 

Wetenschappers van de University of Sydney en de Australian National University bestudeerden bevolkingsgegevens van 20.000 Australiërs en vergeleken bij elke persoon zijn lengte met zijn salaris.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat mannen ongeveer 1,5 procent meer salaris verdienen als ze vijf centimeter boven de gemiddelde persoon uitsteken. Die extra lengte levert daarmee net zo veel op als een jaar werkervaring.

Opleiding

“Dit effect van lengte op het salaris blijft constant, ongeacht andere factoren die het loon beïnvloeden zoals leeftijd, opleiding en huidskleur”, zo verklaart hoofdonderzoeker Andrew Leigh in dagblad The Australian.

Vrouwen profiteren echter niet van een bovengemiddelde lengte. “We hebben ontdekt dat de invloed van lengte op het salaris bij vrouwen een stuk minder groot is dan bij mannen en niet statistisch significant is”, aldus Leigh.

Overgewicht

Overgewicht is volgens de onderzoekers gek genoeg totaal niet van invloed op het salarisstrookje, althans niet in Australie.

“Dit is in tegenspraak met eerdere onderzoeken”, aldus Leigh. “Studies met oudere gegevens in Duitsland en de Verenigde Staten wezen nog uit dat mensen met een relatief hoog gewicht in verhouding minder verdienden dan hun collega’s.”