AMSTERDAM - Als mensen aan het dagdromen zijn, werkt hun brein op volle toeren. Vooral hersendelen die worden gebruikt bij probleemoplossend denken, zijn actiever tijdens periodes van afleiding, zo blijkt uit nieuw Canadees onderzoek.    

Wetenschappers aan de Universiteit van British Columbia deden de ontdekking tijdens een experiment, waarbij mensen om de zoveel tijd op een knop moesten drukken, terwijl ze in een MRI-scanner lagen.

Steeds wanneer de gedachten van de proefpersonen afdwaalden en ze vergaten op de knop te drukken, werd er een scan van hun hersenen gemaakt.

Actief

Opvallend genoeg wees het onderzoek uit dat het ‘uitvoerende netwerk’ in de hersenen van de proefpersonen buitengewoon actief was tijdens het dagdromen.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Basisnetwerk

Er was volgens de wetenschappers vooral veel activiteit te zien in de zogenaamde laterale prefrontale cortex en de anterieure cingulare cortex van de proefpersonen. Die twee hersendelen worden voornamelijk gebruikt bij probleemoplossend denken.

Tot nu toe werd er  vanuit gegaan dat deze delen van het brein uitgeschakeld waren tijdens het dagdromen en dat alleen het 'basisnetwerk' van de hersenen actief was.

Lui

“Als de gedachten van mensen afdwalen, wordt dat vooral gezien als iets negatiefs”, aldus hoofdonderzoekster Kalina Christoff. “We vinden mensen die dagdromen lui of onoplettend. Maar onze studie toont aan dat ons brein juist uitermate actief is als we dagdromen.”