MARTHA'S VINEYARD - Eeuwenlang namen natuurdeskundigen aan dat reuzenhaaien alleen in koude en gematigde wateren rondzwemmen. Nieuw onderzoek, waarbij 25 reuzenhaaien werden voorzien van satellietzenders, wijst uit dat deze aanname onjuist is.

Dat meldt Discovery News op de eigen website. Het onderzoek werd uitgevoerd door een instituut op het Amerikaanse eiland Martha's Vineyard.

De zenders, die voor perioden variërend van 12 dagen tot een jaar werden bevestigd, leverden opmerkelijke data op. Reuzenhaaien, die doorgaans een lengte bereiken van zes tot acht meter, zwemmen langzaam, maar leggen wel lange afstanden af.

Amazone-rivier

Een exemplaar bleek zelfs naar de monding van de Amazone-rivier, nabij de evenaar bij Brazilië, te zijn getrokken. Andere dieren gingen naar tropische wateren bij Guyana en Puerto Rico.

Mogelijk gaan ze naar warme wateren om te paren, maar deze theorie is nog hypothetisch en verdient volgens de wetenschappers nader onderzoek.

Vijf reuzenhaaien legden meer dan 2400 kilometer af. Ze zwemmen normaal gesproken tussen 200 en 1000 meter diepte.

De reuzenhaai is de op één-na-grootste haaiensoort op aarde. Alleen de walvishaai is nog langer. De reuzenhaai voedt zich voornamelijk met plankton en is voor de mens ongevaarlijk.