LONDEN - De wilde bomen waarvan onze hedendaagse appel-, peren-, pruimen- en kersenbomen afstammen, dreigen uit te sterven.

Daarvoor hebben wetenschappers gewaarschuwd, meldde de Britse omroep BBC donderdag.

De bomen groeien in de wouden van Centraal-Azië, waarvan de laatste vijftig jaar 90 procent is vernietigd, zegt de internationale natuurbeschermingsorganisatie Fauna & Flora International.

Boomsoorten

De organisatie heeft een 'rode lijst' opgesteld van 44 boomsoorten in Kirgizië, Kazachstan, Oezbekistan, Toerkmenistan en Tadzjikistan die dreigen uit te sterven.

Volgens Antonia Eastwood, leidster van de onderzoekers die de lijst hebben opgesteld, betreft het een ''unieke plek van soortenverscheidenheid in de wereld''.

Veel van de bomen waarvan onze fruitsoorten afstammen, komen alleen in Centraal-Azië voor. ''Het is er erg bergachtig en droog, zodat vele soorten zeer goed bestand zijn tegen koude en droogte. Veel van ons fruit berust op een zeer smalle genetische basis'', zegt Eastwood.

Mensheid

Zij waarschuwt dat de mensheid ''gezien de bedreigingen die ziekten en het veranderend klimaat voor onze voedselvoorziening betekenen'' misschien naar deze soorten moet terugkeren en ze moet opnemen in een teeltprogramma van fruitbomen.

Kazachstan en Kirgizië gelden als de landen waar bekende appelsoorten als de red en de golden delicious vandaan komen.