OTTAWA - Wetenschappers in Canada hebben de volledige genetische code van de Mexicaanse griep achterhaald. Dat meldden media in Canada woensdag (lokale tijd).

De Canadese minister van Volksgezondheid Leona Aglukkaq spreekt van een wereldprimeur en van "een grote stap voorwaarts" op weg naar meer kennis over de nieuwste griepvariant.

De ontdekking werd gedaan door microbiologen die voor het nationale volksgezondheidsbureau in de stad Winnipeg werken. Zij vergeleken twee bloedmonsters van Canadese patiënten met een buisje bloed van een Mexicaanse grieppatiënt.

Canada is na Mexico en de Verenigde Staten het land met het hoogste aantal bevestigde Mexicaanse-grieppatiënten. Tot nog toe hadden zeker 165 Canadezen het virus onder de leden.

Ziekenhuis

De patiënten kampten vrijwel allemaal met lichte ziektesymptomen. Een 16-jarig meisje moest als enige worden opgenomen in een ziekenhuis. Zij verblijft nog altijd op de afdeling intensieve zorg.

Symptomen van de Mexicaanse griep zijn koorts, vermoeidheid, spierpijn, een gebrek aan eetlust, hoesten en een zere keel. Sommige patiënten moeten overgeven en hebben last van diarree.

Agressiever

De Canadese wetenschappers hebben vastgesteld dat de drie onderzochte bloedmonsters vrijwel identiek zijn. Het is nog onduidelijk waarom het virus in Mexico agressiever is dan in Canada. In Mexico zijn al 42 mensen om het leven gekomen door het nieuwe griepvirus.

Wereldwijd is het aantal gevallen van Mexicaanse griep opgelopen tot boven de 1500.