AMSTERDAM – Probleemkinderen hebben een meer dan toevallige kans om angstigheid, agressief gedrag en afzondering over te dragen op de volgende generatie.

Dat concludeert Inge van Meurs in haar onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam, waarop zij vandaag promoveert.

“Probleemgedrag gaat vaak niet zomaar over als mensen volwassen worden. Een extreem teruggetrokken kind kan bijvoorbeeld depressies ontwikkelen als volwassene”, aldus Van Meurs.

Opvoeding

“De depressie of andere problemen kunnen ertoe leiden dat de ouder minder goed in staat is zijn of haar kinderen een optimale opvoeding te bieden. De nieuwe generatie loopt dan weer een groter risico om ook probleemgedrag te ontwikkelen.”

Voor haar onderzoek heeft ze gegevens gebruikt van een bevolkingsstudie waarbij kinderen 24 jaar lang gevolgd zijn.

In het eerste jaar werd gekeken naar gedragsproblemen van kinderen tussen de 4 en 16 jaar oud. 24 jaar later werd onderzocht in hoeverre zij deze problemen overdragen hadden op hun kinderen.

Voorspelling

Het blijkt dat het probleemgedrag van de ouders in hun kindertijd het probleemgedrag van hun eigen kinderen voorspelt.

Een oplossing voor het probleem kan Van Meurs niet geven. In het onderzoek geeft ze aan dat verschillende factoren, waaronder genen, van invloed zijn.

De enige suggestie die zij doet is het zo breed mogelijk opzetten van de behandeling. Dus ook problemen van de ouders behandelen en opvoedingsondersteuning bieden.