AMSTERDAM - Een Japanse wetenschapper is er in geslaagd om een alvleesklier van een chimpansee te laten groeien in een schaap. Met de techniek kunnen in de toekomst mogelijk reserve-organen voor mensen worden gekweekt.

Onderzoeker Yutaka Hanazono van Jichi Medical University kweekte de alvleesklier uit stamcellen van een chimpansee.

Het orgaan liet hij vervolgens met succes groeien in de onderbuik van een schaap. Dat meldt de Britse krant The Times.

Suikerziekte

De extra alvleesklier van het schaap kan in theorie worden gebruikt om een aap met suikerziekte weer beter te maken doormiddel van een orgaantransplantatie.

Maar Hanazono beschouwt het schaap met het apenorgaan vooral als een experiment. Hij wil met zijn techniek uiteindelijk organen uit stamcellen van mensen kweken en vervolgens laten groeien in schapen.

Orgaanbank

De dieren kunnen volgens de wetenschapper in de toekomst een soort wandelende orgaanbanken worden met bijvoorbeeld menselijke levers, longen, alvleesklieren en harten.

“We hebben laten zien dat het creëren van een orgaan in een levend dier efficiënter gaat, dan het laten groeien van een orgaan in een laboratorium”, aldus Hanazono

Oogsten

“ Dit is een grote doorbraak", vindt hij. "Tot nu toe hebben wetenschappers vooral geprobeerd om schapen menselijk bloed te laten produceren. Maar we komen nu steeds dichter bij het punt waarop we menselijke organen kunnen oogsten uit schapen.”