AMSTERDAM - De regio New York City is vermoedelijk 2300 jaar geleden overspoeld door een tsunami. Dat blijkt uit bodemonderzoek van Amerikaanse wetenschappers.

Onderzoekers van Vanderbilt University hebben op meer dan twintig plaatsen in New York en het naastgelegen New Jersey marinefossielen, schelpen en andere ongebruikelijke afzettingen uit de zee gevonden in bodemlagen van ongeveer 2300 jaar oud.

De verspreiding en de hoeveelheid van het gevonden materiaal duidt op een tsunami die het gebied rond het jaar 300 voor Christus heeft overspoeld.

Dat meldt BBC News.

Ramp

Volgens de onderzoekers moet de golf drie tot vier meter hoog zijn geweest. Als New York op dit moment zou worden getroffen door een vergelijkbare ramp, zouden Wall Street en Long Island compleet onder water komen te staan.

Snelheid

Zandafzettingen uit de zee die meters onder het aardoppervlak zijn gevonden, wijzen erop dat het water op sommige plekken met de snelheid van een meter per seconde op de grond terecht kwam.

De oorzaak van de tsunami is volgens de onderzoekers nauwelijks te achterhalen. De golf kan zijn veroorzaakt door een zeebeving, maar ook door de inslag van een asteroïde.

Ongelooflijk

In theorie zou de afzetting uit de zee ook verspreid kunnen zijn door een zeer zware storm in plaats van een golf. Maar de onderzoekers sluiten die mogelijkheid bijna helemaal uit.

“Het moet dan wel een ongelooflijke storm zijn geweest”, aldus hoofdonderzoeker Steven Goodbred. “We bouwen zo langzamerhand zo veel bewijs op dat het moeilijk wordt om de tsunami-theorie te ontkennen.”