Oorzaak röntgengloed in Melkwegstelsel ontdekt

AMSTERDAM - De herkomst van de mysterieuze röntgengloed in het Melkwegstelsel is ontdekt. De gloed komt vooral van sterren die al aan het einde van hun levenscyclus zijn gekomen.

www.allesoversterrenkunde.nl/nieuws/3164-R%C3%B6ntgengloed-uit-Melkwegvlak-is-afkomstig-van-miljoenen-sterren.htmlIn de meeste gevallen gaat het om oude sterren die in tweetallen om elkaar heen bewegen in zogenaamde dubbelstersystemen.

In oude sterren, witte dwergen genoemd, vinden geen kernreacties meer plaats.

Dubbelstersystemen

Omdat de ene ster in het dubbelstersysteem gas van de andere ster opzuigt, ontstaan er energierijke explosies op de oude ster. Die explosies, in miljoenen sterren, produceren röntgenstraling.

De röntgengloed komt uit het centrale vlak van het Melkwegstelsel en is meer dan twintig jaar geleden al ontdekt door röntgensatellieten.

Röntgenfoto

Op de röntgenfoto, gemaakt door röntgentelescoop Chandra, zijn 473 bronnen van röntgenstraling gevonden.

Twaalf dagen lang bestudeerde de Amerikaanse telescoop een gebied ter grootte van drie procent van het oppervlak van de Volle Maan.

Eerder werd geopperd dat de röntgengloed afkomstig zou kunnen zijn van extreem heet gas. De Chandra-resultaten zijn op 30 april gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Nature.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie