AMSTERDAM - Wetenschappers van de Amerikaanse Princeton-universiteit hebben een nieuw soort lens ontwikkeld, die ook zwakke, sterk afgebogen lichtstralen zichtbaar kan maken.

Hiervoor gebruiken zij een speciaal materiaal waarin lichtstralen elkaar kunnen beïnvloeden. In het weliswaar vervormde beeld dat ze zo van een voorwerp kunnen maken hoeft geen detail meer verloren te gaan.

Lenzen worden al eeuwenlang toegepast om kleine of verre details goed zichtbaar te maken. In camera's bijvoorbeeld, en natuurlijk in je ogen.

Wat je zichtbaar kunt maken met een lens, hangt af van de opening waardoor het licht kan vallen en de manier waarop licht dat onder een hoek binnenkomt gebroken wordt. Dat beperkt je gezichtsveld en het gebied waarin je scherp kunt zien.

Combinatie

Om een goed beeld te maken van een voorwerp, waarin alle details scherp zijn, moet je daarom een combinatie maken van veel verschillende beelden, elk met hun eigen focus.

Amerikaanse wetenschappers van de Princeton universiteit ontwikkelden een lens waarmee dat niet meer nodig is - alles wat je er door ziet, is scherpgesteld.

Lees het volledige artikel over de niet-lineaire lens op Kennislink.nl.