AMSTERDAM - Orka's die in gevangenschap hebben geleefd redden zich na vrijlating niet in de vrije natuur. Dat zeggen onderzoekers uit Groenland, die onderzoek deden naar de terugkeer van orka's in het open water.

Malene Simon, van het Groenland Instituut van Natuuronderzoek, deed enkele jaren onderzoek naar het gedrag van vrijgelaten orka's.

Bij jonge dieren treden geen problemen op, vertelde Simon dinsdag tegen New Scientist. "Wij mensen denken dat het goed is voor het welzijn van een orka als het vrij rond kan zwemmen in het open water. Maar in de praktijk blijkt het niet te werken."

Free Willy

Als voorbeeld noemt de onderzoekster de vrijlating van Keiko, de orka die de hoofdrol speelde in de familiefilm Free Willy uit 1993. Tien jaar na de bioscoopfilm stierf de 26-jarige orka.

Nadat Keiko in IJsland werd vrijgelaten wist hij nooit contact te maken met soortgenoten die hun hele leven al in het open water hadden doorgebracht.

Ook met het vinden van voedsel had Keiko grote moeite, ondanks nazorg van medewerkers van het orkaverblijf waar 'Willy' enkele jaren had verbleven.

Stelling

Simon weerspreekt hiermee de stelling van de Free Willy-Keiko Foundation, die zich sterk maakt voor de uitzetting van gevangen orka's.

"Achteraf gezien had Keiko in zijn bassin in Noorwegen moeten blijven, waar hij naar hartenlust rond kon zwemmen en er genoeg voedsel voorradig was."