AMSTERDAM - Mensen met weinig spierkracht reageren eerder op naderende geluiden dan krachtpatsers, zo blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Onderzoekers van het College of Wooster in Ohio lieten een grote groep mensen luisteren naar een geluidstoon die steeds dichterbij leek te komen.

Als de proefpersonen het gevoel kregen dat het geluid in hun directe omgeving was aangekomen, moesten ze op een knop drukken.

Tijdens het experiment bleek dat mensen met een zwakke conditie en weinig spierkracht sneller op de knop drukten dan proefpersonen met een sterker lichaam. Dat meldt de Amerikaanse nieuwswebsite Livescience.

Conditietest

Alle deelnemers aan het onderzoek hadden van tevoren een test afgelegd, waarbij hun hartslag en de spierkracht in hun handen werd gemeten.

De mensen met de beste conditie hadden tijdens de geluidstest veel minder snel het idee dat het aanstormende geluid in hun directe omgeving was aangekomen. Ze reageerden 0,2 tot 0,3 seconden later dan mensen met een matige conditie.

Evolutie

Volgens de wetenschappers suggereren de onderzoeksresultaten dat mensen met beperkte fysieke kwaliteiten meer op hun hoede zijn voor naderend gevaar. Uit eerder onderzoek bleek al dat vrouwen gemiddeld sneller reageren op naderende geluiden dan mannen.

“Dit soort schrikreacties worden beïnvloed door evolutionaire krachten”, verklaarde hoofdonderzoeker John Neuhoff. “Het kost nauwelijks energie om te vroeg te reageren, maar als je te laat bent, kan dat fataal zijn.”

Konijn

De onderzoekers willen het geluidsexperiment  in de toekomst ook gaan uitvoeren bij dieren en verwachten daarbij dezelfde resultaten.

“Van een roofdier mag je verwachten dat hij geen grote marge nodig heeft bij zijn reactie”, aldus Neuhoff. “Maar een konijn kan beter wel een veiligheidsmarge inbouwen.”