RIJSWIJK - Nederlanders zijn calvinistisch. De gemiddelde Nederlander scoort 56 procent op de nationale C-factor, die aangeeft of iemand calvinistische trekjes heeft. Calvinistisch of niet, ze genieten wel van seks, luxe en lekker eten.

Dat blijkt uit onderzoek naar 70.000 internetzelftests van dagblad Trouw en de Vrije Unversiteit, die vaststellen hoe hoog iemands C-factor is.

Twintigers scoren met 64 procent hoger dan 80-jarigen op de C-factor, zo blijkt. Nederlanders die in het buitenland werken scoren minder hoog, hun C-factor is 50.

Trouw kwam met de C-factor aan het begin van het Calvijn-jaar. Bij de internettest reageerden mensen op stellingen als: 'eigenlijk zou ik harder moeten werken' en 'je mag best genieten van seks'.

Godsdienstpsychologe Joke van Saane van de Vrije Universiteit analyseerde de uitkomsten.

Mannen blijken iets calvinistischer dan vrouwen; zij scoren 57 procent, vrouwen 55 procent.

Van Saane vindt de hoge C-factor van twintigers niet echt opmerkelijk. ''Jongvolwassenen scoren vaak wat orthodoxer. De trend gaat richting conservatisme, blijkt uit veel godsdienstwetenschappelijk onderzoek. Ze denken vaak zwart-witter dan volwassenen.''

Helder

Ook al wordt calvinisme vaak geassocieerd met iets van vroeger, toch voelen jongeren zich ertoe aangetrokken, zegt Van Saane. ''Het is helder. Aan die helderheid is behoefte.''

De 'echte' calvinist, mensen die de hoogste C-factor hebben, zijn tobbers. Hoe hoger de C-factor, hoe meer negatieve emoties als schuld, schaamte en wrok, zo blijkt.

''Echte calvinisten verwonderen zich minder, zijn naar binnen gericht en staan minder open'', aldus Van Saane.

Zuinig

Calvinisten worden vaak gezien als seksloze types, zonder humor, zuinig, conservatief en vooral niet uitbundig. ''Benepen'', aldus Van Saane.

Maar dat beeld verandert, zegt de godsdienstpsychologe. Op de stelling 'je mag best genieten van seks' reageerde 98 procent positief. ''Dat beeld klopt dus niet. En het grappige is, het was Calvijn zelf die daarvoor pleitte.''