De Mexicaanse griep verspreidt zich in hoog tempo over de wereld. Hoe gevaarlijk is het virus en hoe kan het worden bestreden? Zes vragen en antwoorden.

Wat is de Mexicaanse griep?
De Mexicaanse griep is een gemuteerd griepvirus van hetzelfde soort dat regelmatig uitbraken veroorzaakt bij mensen. Het nieuwe virus bevat echter genetisch materiaal van menselijke griep, vogelgriep en varkensgriep. De ziekte is daardoor onbekend voor het menselijk afweersysteem. Mensen reageren dan ook erg heftig op het virus. De bron van de ziekte is nog niet bekend, maar vermoedelijk is het virus ontstaan bij varkens.

Wat zijn de symptomen?
De Mexicaanse griep veroorzaakt klachten die vergelijkbaar zijn met gewone griepverschijnselen, zoals koorts, keelpijn, hoestbuien, rillingen en vermoeidheid.

Hoe gevaarlijk is de ziekte?
Het virus is vooralsnog goed te behandelen met virusremmers zoals Tamiflu. Tot nu toe zijn er wereldwijd ongever 3500 mensen besmet geraakt. In Mexico zijn 48 sterfgevallen officieel bevestigd. Ook in de Verenigde Staten zijn al enkele mensen overleden aan de ziekte.

De Mexicaanse griep lijkt daarmee echter minder dodelijk dan eerdere gemuteerde griepvirussen. Ter vergelijking: het vogelgriepvirus uit 1997 doodde zestig procent van alle patiënten, het SARS-virus uit 2002 vijftien procent en de Mexicaanse griep vooralsnog minder dan twee procent.

De ‘gewone’ griep doodt jaarlijks overigens ongeveer 250.000 tot 500.000 mensen wereldwijd.

Hoe snel verspreidt de Mexicaanse griep zich?

Het is zeker dat de Mexicaanse griep van mens op mens overdraagbaar is door hoesten en niezen, iets dat bij bijvoorbeeld de vogelgriep niet het geval was. Het virus is al opgedoken in meer dan twintig landen. Ook zijn verschillende mensen besmet geraakt, die zelf niet in Mexico zijn geweest. Verspreiding van de ziekte over de wereld is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO al niet meer te voorkomen.

Er bestaat daardoor het risico van een grootschalige uitbraak op wereldniveau, oftewel een pandemie. De grote vraag is hoe effectief het virus zich zal verspreiden in nieuwe gebieden. Griepvirussen staan erom bekend snel te muteren. Er is ook een kans dat het virus in de loop van de tijd zal afzwakken tot een gewoon griepvirus.

Is besmetting te voorkomen?

Tot nu toe is er in Nederland slechts twee gevallen van varkensgriep bekend. Het risico om de Mexicaanse griep in ons land op te lopen is op dit moment nog zeer klein.

De overheid heeft als voorzorgsmaatregel 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep besteld. Er wordt nog aan de vaccins gewerkt.

Tot de vaccins klaar zijn, worden de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen tegen griep aangeraden. Het regelmatig wassen van de handen en het bedekken van de mond tijdens het niezen kan de overdracht van het virus voorkomen. 

Is het eten van varkensvlees gevaarlijk?

Nee. Hoewel de Mexicaanse griep vermoedelijk is ontstaan bij varkens, zijn er zijn geen aanwijzingen dat het virus ook wordt verspreid door dieren. Het eten van varkensvlees is dan ook niet gevaarlijk. Als vlees wordt gebraden bij een temperatuur van minimaal 70 graden kan het virus in geen geval overleven.