Negentien vrouwelijke topwetenschappers Groningen

GRONINGEN - De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) krijgt er negentien vrouwelijke topwetenschappers bij.

De vrouwen krijgen een zogenoemd Rosalind Franklin fellowship voor vijf jaar, met uitzicht op een hoogleraarsbenoeming. Het traject is bedoeld voor vrouwen, gespecialiseerd in de Vrije Kunsten en Natuurwetenschappen.

Dat heeft de universiteit maandag bekendgemaakt. Prinses Máxima is op 19 mei aanwezig bij de officiële benoeming van de negentien, merendeels buitenlandse geleerden.

Topniveau

Het Rosalind Franklin fellowship is in 2003 aan de RuG ingesteld om het aantal vrouwen met een vaste aanstelling op wetenschappelijk topniveau flink te vergroten.

In de afgelopen zes jaar zijn 21 vrouwelijke topgeleerden aangetrokken, van wie er acht tot hoogleraar zijn benoemd. Het aantal vrouwelijke hoogleraren in Nederland blijft nog altijd ver achter bij het aantal benoemde mannen.

Het fellowship is genoemd naar de Britse Rosalind Franklin (1920-1958). Franklin deed belangrijk onderzoek naar de DNA-structuur. Aan de benoeming van de nieuwe groep vrouwen is een symposium gekoppeld, waaraan Máxima ook zal deelnemen, aldus de universiteit.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie