Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Leider met mannelijk gezicht vaker gekozen in oorlogstijd

AMSTERDAM - De gezichtskenmerken van een leider zijn van doorslaggevend belang in een verkiezingsstrijd, zo blijkt uit een onderzoek van Britse wetenschappers.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Bij een experiment aan de universiteit van Kent werden de pasfoto’s van verschillende mannen en vrouwen bewerkt met de computer om ze van een ouder of juist jonger uiterlijk te voorzien.

Ook kregen sommige mensen op de foto een extra mannelijk of vrouwelijk voorkomen aangemeten.

Uiteindelijk moesten ruim honderd proefpersonen één van de gefotografeerde mannen of vrouwen kiezen als leider van een fictief land. Soms was het land in oorlog, soms werd er juist een leider gezocht die de vrede moest bewaren.

Oorlogstijd

Al snel bleek dat mensen in oorlogstijd eerder voor een leider kozen met een oudere uitstraling en een mannelijk gezicht. In vredestrijd ging de voorkeur vaker naar een president met een meer vrouwelijk gezicht en een jonger voorkomen.

Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist.

Geslacht

Opvallend genoeg bleek het geslacht van een leider het onderzoek niet van belang voor de kiezers. Vrouwen met een erg mannelijk gezicht waren in oorlogstijd populairder dan mannen met een vrouwelijk gezicht.

Volgens hoofdonderzoeker Brian Spisak bewijst het onderzoek dat gezichtskenmerken een grote spelen bij de keuze voor een leider. Als voorbeeld noemt hij de afgelopen verkiezingsstrijd in Amerika.

Obama

“Obama was bij die verkiezingen beter te verkopen. Hij was jonger en hield vast aan zijn boodschap van verandering en vrede", aldus Spisak. "Maar als McCain meer de nadruk had gelegd op de oorlog, had hij waarschijnlijk een grotere kans op de overwinning gehad.”

Aanbevolen artikelen