'Noorderlicht ontstaat door ruimtetornado’s'

AMSTERDAM - Het noorderlicht wordt veroorzaakt door gigantische tornado’s van elektrisch geladen deeltjes in de ruimte. Dat hebben Duitse wetenschappers ontdekt.

Met behulp van vijf satellieten slaagden de onderzoekers van het Institute for Geophysics and Extraterrestrial Physics er in om gedetailleerd vast te leggen hoe het noorderlicht tot stand komt.

Het is al langer bekend dat de gloed die soms is te zien aan de nachtelijke poolhemel wordt veroorzaakt door geladen deeltjes, die afkomstig zijn van de zon.

De vraag was echter hoe die zonnedeeltjes aan de ‘nachtkant’ van onze planeet terecht komen.

Magnetisch veld

Op de satellietbeelden hebben de onderzoekers ontdekt dat het magnetisch veld van de aarde de geladen deeltjes opvangt aan de zonkant van onze planeet en vervolgens naar de nachtzijde stuwt. Dat meldt de Britse krant The Sunday Times.

Er vormen zich daardoor gigantische wolken van zonnedeeltjes op een hoogte van ruim 40.000 kilometer boven de donkere kant van de aarde.

Energie

Als de energie in zo’n wolk te groot wordt, ontstaat er een tornado van geladen deeltjes die zich met een snelheid van meer dan een miljoen mijl per uur richting de aarde beweegt. Dat fenomeen zorgt in gebieden op hoge geografische breedtes voor een bijzonder lichtschijnsel in de nacht.

Spectaculair

“Met de satellieten hebben we het proces voor het eerst in drie dimensies in kaart gebracht en ontdekt hoe spectaculair deze gebeurtenissen zijn.”, aldus hoofdonderzoeker Karl-Heinz Glassmeier.

“Wanneer de ruimtetornado’s de bovenlaag van de atmosfeer bereiken, verhit de enorme energie van de deeltjes de lucht zo hevig dat er een gloed ontstaat. Dat verschijnsel zorgt uiteindelijk voor het poollicht.”

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie